«Alle nieuwsberichten


23 april 2022 – Dagje uit van Decibel

Na twee jaar wachten konden we als Decibellen eindelijk weer eens op pad gaan.

Om 9 uur ’s morgens stapten we gezamenlijk in de bus, vol verwachting wat de bestemming van de dag zou zijn.

De eerste stop werd Frederiksoord in Drenthe waar we in het museum De Proefkolonie werden verwelkomd met koffie en een toepasselijk kolonietje erbij.

Via een digitale presentatie werden we ingewijd in het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid die zelfs sinds vorig jaar UNESCO Werelderfgoed zijn. De meesten van ons kenden de strafkolonie van Veenhuizen, maar wisten niet dat Frederiksoord in 1818 de eerste kolonisten ontving. Het was interessant te horen over de plannen die generaal Johannes van den Bosch had bedacht om paupers uit de steden een nieuwe toekomst te geven. Het was daarmee een voorloper van de huidige verzorgingsstaat. Hoe het sociale experiment verliep werd duidelijk in een multimediale experience in het museum die zeer de moeite waard was.

Na de lunch stapten we in de museumtram die ons langs de koloniehuisjes van vroeger én nu voerde. Er is in de omgeving nog heel veel te zien en te vertellen over de vroegere koloniën. De informatie van de gids leidde in de tweede tramwagon herhaaldelijk  tot veel hilariteit, echter wel buiten gehoorsafstand van de gids.

De bus vervoerde ons hierna naar Dwarsgracht waar thee en koffie met wat lekkers klaarstonden, gevolgd door een mooie boottocht over de wateren van de Wieden. Het weer was prachtig, maar de wind liet ons op de Beulakerwiede wel even voelen dat hij er was.

Na een borrel op het terras volgde een lekkere pannetjesmaaltijd met ijs en koffie toe. Na het maken van een groepsfoto reed de bus terug naar Hattem. Heel terecht werd de commissie hartelijk bedankt voor de leuke dag, want dat was het! De sfeer was gezellig en de gelegenheid om elkaar onderling te spreken was er volop, nét een beetje anders dan gewoon!