«Alle nieuwsberichten


3 november 2017 – Zingen op de golven van de Hanze

Op vrijdag 3 november 2017 vond het Hanzeconcert plaats met medewerking van The Old Dutch Boys.

Prachtig! De zaal was vol! Zelfs boven bij het orgel zaten de bezoekers. Wat een sfeer! Het optreden van Decibel werd afgewisseld door muziek en zang van The Old Dutch Boys. Het publiek deed fantastisch mee. Het thema, de Hanze, werd gekozen vanwege het internationale Hanzejaar in 2017.

Hattem maakte ooit deel uit van het oude Hanzeverbond, met name met de productie en export van baksteen. De Hanze, in de middeleeuwen een samenwerkingsverband tussen kooplieden, is heden ten dage een samenwerkingsverband toegespitst op toerisme, cultuur en kunst. In Kampen kwam voorjaar 2017 de internationale Hanze bijeen waarbij Hattem meeliftte, op het water dat ons verbindt, met allerlei activiteiten. Een van deze activiteiten was het concert van Decibel Hattem ‘Zingen op de golven van de Hanze’ met medewerking van The Old Dutch Boys. Het is een regionaal bekende groep die staat in de Ierse muziektraditie.

Specifieke Hanzeliederen zijn er in het verleden nooit gemaakt. Koorlid Albert ten Cate heeft daarom voor zijn koor een Hanzelied op schrift gesteld; “Het Hanzeverbond”. Een couplet uit het Hanzelied is gewijd aan Hattem; “De Hattemer baksteen was toen zeer in trek. Leve de Hanzevaart. Herrees weer als bouwwerk op menige plek. Leve de Hanzevaart. Vier dus, ja vier dus, ja vier dus het Hanzeverbond’. Gelukkig zijn er genoeg liederen die het leven van de koop- of zeeman beschrijven. Liederen waarin men afscheid neemt; “Now it’s time for leaving” of “Gute Nacht, Freunde”. Waarin men de zee beschrijft; “Deep blue sea”, “Winde wehn, Schiffe gehn” of “Sé, dou wide sé!”. Maar ook het verlangen naar een geliefde en thuis; “Come with me, my love” en “Take Me Home” kwamen op deze avond aan bod.